SAĞLIK
Giriş Tarihi : 15-10-2023 17:23

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için bunlara dikkat!

Mevsim geçişlerinin bazı hastalıklara yakalanma riskini daha da arttırdığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Hande Tanal, özellikle çocukların daha büyük tehlike altında olduğunu söyledi. Bu süreçte hasta olmamak adına yapılması gerekenleri anlatan Tanal, çeşitli uyarılarda da bulundu.

Mevsim geçişlerinde hasta olmamak için bunlara dikkat!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. M. Hande Tanal, mevsim geçişlerinin yaşandığı zamanlarda ani hava değişikliklerinin aynı zamanda hastalıkların kolay yayılmasına sebep olduğunu belirtti.

Tanal, "Ani sıcaklık değişimleri, havaların çabuk soğuması ve buna uygun giyinilmemesi, çocukların bulunduğu sınıf, oyun alanı ve benzeri diğer ortamlardaki bakteri, toz ve polen miktarı, hasta kişilerle yakın temas ve havasız ortamlar, daha sık hastalanmalarına sebep olur. Bu sebeple çocuklar mevsim geçişlerinde, yetişkinlerden daha fazla risk altındalardır. Özellikle okul çağında olan ve haftada 5 gün en az 5 saat kapalı ortamlarda bulunan çocuklar hastalıklardan daha çok etkilenir." ifadesini kullandı.


"Çocukların sık sık grip, nezle olması, havasız ortamlarda enfeksiyon etkenleriyle karşılamaları nedeniyle olur. Bunun yanında bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları meydana gelir. Çocuklarda üst solunum yolu hastalıklarının belirtileri ise çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlerdir. Korunmak için ise el hijyenine dikkat etmek, sağlıklı ve düzenli beslenmek, özellikle C vitamini içeren sebze ve meyveleri tüketmek, kapalı ve kalabalık mekanlardan olabildiğince kaçınmak, uykusuz kalmamak gerekir.

Mete ArdaMete Arda