Sefertepe’de çalışmalar son sürat devam ediyor

Viranşehir Kaymakamı Önder Koç, Sefertepe’yi ziyaret ederek devam eden arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulundu. Koç, geçen yıl inşaatına başlanan kazıevinin önümüzdeki yıl kazı sezonunda hizmet vermeye başlayacağının müjdesini verdi.

YEREL - 21-09-2023 20:08 646 kez okundu.

Sefertepe’de çalışmalar son sürat devam ediyor

Şanlıurfa Müzesi başkanlığında, Viranşehir Kaymakamlığı destekleriyle İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın bilimsel danışmanlığında iki yıl önce başlayan Sefertepe kazıları devam ediyor.

Sefertepe arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulunan İlçe Kaymakamı Önder Koç, yürütülen çalışmalar ile ilgili kazının bilimsel danışmanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan’dan bilgi aldı. 

Sefertepe’de kazı alanın genişletildiğini aktaran Doç. Dr. Emre Güldoğan:“Şu an itibarıyla 6 açmada sürdürülen çalışmalarımızı 4 yeni alanda genişlettik. Alanda 2021 yılında tespit ettiğimiz taş ocağı kalıntısı etrafında da araştırmalarımızı genişleterek sürdürüyoruz. Özellikle Karahantepe ve Göbeklitepe yerleşimlerinden de bildiğimiz yerleşime yakın taş ocağı izlerini Sefertepe'de de alana çok yakın mesafede net bir şekilde görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.

YONTMATAŞ VE SÜRTMETAŞ BULUNTULARI
Bu yıl birçok buluntu elde ettiklerini de aktaran Doç. Dr. Emre Güldoğan verdiği bilgide: “ Geçen yıl özellikle mimarinin yanında küçük ve sembolik buluntuların bulunduğu bir yıl oldu. Özellikle boncuklar, hem hammadde çeşitliliği hem de özgün boncuk türleri açısından dikkat çekici örnekleri içermekteydi. Sembolik buluntu olarak idoller, havaneli örnekleri karşımıza çıkmıştı. Boncuklar içinde yılan başı biçiminde tasarlanan boncuğumuz, üzerinde noktalar ve doğrusal çizgiler olan nesnelerle bu grubu tamamladık. Yontmataş ve sürtmetaş buluntuları açısından da zengin bir çeşitlemeyle karşılaşmaktayız. Bu yıl özellikle ekibimize dahil olan uzmanlarımız diğer yerleşim yerlerindeki örneklerle buluntularımızın ilişkilerini değerlendirmeye yönelik çalışmalar yürütüyor.” İfadelerine yer verdi.

SEFERTEPE İLÇEMİZİN MARKA YÜZÜ OLACAK DEĞERDE
Sefertepe arkeolojik kazı alanında incelemelerde bulunduktan sonra kazının bilimsel başkanı Doç. Dr. Emre Güldoğan’dan bilgi alan Kaymakamımız Önder Koç, Sefertepe’nin büyülü yapısından çok etkilendiğini belirterek: “ Tarihin Sıfır Noktasındayız. 12 bin yıl önce şuan durduğumuz alanda insanların bir yaşam alanı kurduğunu bilmek çok etkileyici. Göbeklitepe, Karahantepe gibi tarih öncesi bir yerleşim yeri olan Sefertepe ilçemizin marka yüzü olacak değerde. Yapılan kazılar tarihe ışık tutarak yeni bilgiler edinmemizi sağladığı gibi ilçemize ve bölgemize turizm açısından da katkıları olacaktır. Viranşehir Kaymakamlığı olarak kazıların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için şimdiye kadar katkılarımızı sunduk. Bundan sonra da kazıların devamını sağlamak için desteklerimize devam edeceğiz.

SEFERTEPE KAZIEVİNDE SONA DOĞRU
Kaymakamımız Sn Önder Koç ve beraberindeki heyet Sefertepe arkeolojik kazı alanında yapılan incelemelerden sonra inşaat çalışmaları biten kazıevini ziyaret etti. Geçen yıl inşaatına başlanan kazıevinin önümüzdeki yıl kazı sezonunda hizmet vermeye başlayacağını aktaran Kaymakamımız Sn Önder Koç yaptığı açılamada: “ Bizden önce ilçede görev yapan Kaymakamımız Sn Önder Çengel’in girişimleri ve sponsorlarımızın destekleri ile başlanan Sefertepe Kazıevi’nin inşaat çalışmaları bitmiş durumda. Kazıevinin yol, kanalizasyon ve elektrik altyapı çalışmaları da kısa bir süre önce tamamlandı. Kazıevinin tamamlanması için kamu kurumlarımızdan da destek alıyoruz. Yakın bir zamanda tüm eksiklerini tamamlayacağımız Sefertepe Kazıevi’nin önümüzdeki kazı sezonunda ekiplerimizin konaklaması için hazır hale gelecektir. Kazıevinin inşaatına destek veren herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İçme Suyuna Yüzde 20 İndirim Yapacak

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi İçme Suyuna Yüzde 20 İndirim Yapacak

01-02-2024 - YEREL

AKÇAKALE, BAŞKAN YALÇINKAYA İLE ALTIN DÖNEMİNİ YAŞIYOR

AKÇAKALE, BAŞKAN YALÇINKAYA İLE ALTIN DÖNEMİNİ YAŞIYOR

28-01-2024 - YEREL